pizza na spodzie z kaszy jaglanej
Opublikowano: 22-03-2016, 22:03
spód
Szklankę kaszy jaglanej podprażyć na rozgrzanej patelni, dodać łyżeczkę soli, zalać dwoma szklankami wrzątku i gotować aż kasza wchłonie całą wodę.
Kaszę lekko przestudzić, zblendować i rozsmarować dość cienko na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, lekko podpiec w temperaturze 180 C.
sos
- puszka pomidorów
- 3 suszone pomidory
- ząbek czosku
- 1/3 serka topionego lub łyżka mozarelli
- kilka kropli sosu chili
- sól
Pomidory podsmażyć na gorącej patelni, dodać czosnek, pomidory suszone, sól oraz sos chili do smaku. Na końcu dodać serek/ser i gotować do rozpuszczenia.
Na lekko podpieczony spód położyć w kolejności:
sos, ok 100 gr sera mozarella, pół cebuli pokrojonej w piórka, jeden pomidor pokrojony w plastry, 4 suszone pomidory i/lub 4 plastry dobrej szynki, kilka oliwek. Całość obficie posypać ziołami prowansalskimi i piec 20 minut w 180 C. Przed podaniem pizze skropić oliwą.
Smacznego!
« powrót