mały poliglota facebook

pizza na spodzie z kaszy jaglanej

Opublikowano: 22-03-2016, 22:03

spód

Szklankę kaszy jaglanej podprażyć na rozgrzanej patelni, dodać łyżeczkę soli, zalać dwoma szklankami wrzątku i gotować aż kasza wchłonie całą wodę.

Kaszę lekko przestudzić, zblendować i rozsmarować dość cienko na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, lekko podpiec w temperaturze 180 C.

sos

  • puszka pomidorów
  • 3 suszone pomidory
  • ząbek czosku
  • 1/3 serka topionego lub łyżka mozarelli
  • kilka kropli sosu chili
  • sól

Pomidory podsmażyć na gorącej patelni, dodać czosnek, pomidory suszone, sól oraz sos chili do smaku. Na końcu dodać serek/ser i gotować do rozpuszczenia.

Na lekko podpieczony spód położyć w kolejności:

sos, ok 100 gr sera mozarella, pół cebuli pokrojonej w piórka, jeden pomidor pokrojony w plastry, 4 suszone pomidory i/lub 4 plastry dobrej szynki, kilka oliwek. Całość obficie posypać ziołami prowansalskimi i piec 20 minut w 180 C. Przed podaniem pizze skropić oliwą.

Smacznego!

 

 

« powrót