mały poliglota facebook

Kuchnia

Nasza kulinarna filozofia

Naszym zdaniem dieta dzieci powinna być oparta o produkty jak najmniej przetworzone – naturalne i wysokiej jakości. Wierzymy, że inwestycja w zdrowie dzieci zaczyna się w kuchni dlatego z naturalnych, świeżych produktów wyczarowujemy posiłki nie tylko pyszne ale i wspierające odporność. Szczególną uwagę zwracamy na to, aby w jadłospisie znajdowały się warzywa, owoce, kasze, dużo wody oraz zioła.

Planując przedszkolny jadłospis pamiętamy także, że dzieci w grupie łatwiej przełamują bariery w spożywaniu nowych rzeczy. W dobrym towarzystwie potrafią sięgnąć nawet po produkty nielubiane, dlatego nasz jadłospis jest urozmaicony, a potrawy zachęcają wyglądem. Zawsze, kiedy to możliwe pozwalamy dzieciom brać udział w przygotowaniu posiłków (patrz warsztaty kulinarne).


Co jadają nasze przedszkolaki

jajka faszerowane

 

  • 15 jaj ugotowanych na twardo
  • pęczek koperku, pietruszki i szczypiorku
  • łyżeczka soli
  • 120 gr roztopionego masła
  • bułka tarta do panierowania

Jajka (w skorupkach!) za pomocą ostrego noża przekroić na pół, ostrożnie wyjąc je ze skorupek, drobno posiekać (ewentualnie w wersji dla mniej przywiązanych do równej kostki polecam użyć tłuczka do ziemniaków:)), zioła drobno pokroić i dodać do farszu. Wszystko posolić, dokładnie wymieszać z roztopionym masłem i tak przygotowanym farszem napełniać skorupki. Na końcu każde jako panierować w bułce tartej. Podawać na ciepło, podsmażone- najlepiej na maśle:)

Jajka są przepyszne, chociaż polecam jeść je w umiarkowanych ilościach, raczej na śniadanie niż kolacje, a posiłek najlepiej zakończyć dłuuugim spacerem:)

czekoladowe ciastka z ciecierzycy

  • 1,5 szklanki ugotowanej ciecierzycy (prawie rozgotowanej)
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki masła orzechowego
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • łyżka kakao
  • pół tabliczki gorzkiej czekolady (opcjonalnie)

Ciecierzyce zmiksować na gładką masę, dodać miód i masło orzechowe, następnie proszek do pieczenia i kakao, na końcu dodać pokrojona czekoladę. Ciasteczka piec 12 minut w piekarniku nagrzanym do 190 C.

Smacznego!

tropikalny sok dla urody

pół ananasa
banan
2 pomarańcze
kostki lodu
ok. litr wody
Zmiksować lód, następnie wszystkie składniki, na końcu dodać wodę>

zielony sok dla zdrowia

pęczek natki pietruszki
dwa kiwi
jabłko
łyżka miodu opcjonalnie
kostki lodu
ok. litr wody
Zmiksować lód, następnie dodać natkę pietruszki i dokładnie zblendować, następnie dodać miód, jabłko i kiwi, na końcu wlać wodę.

blok czekoladowy bez cukru

150 gr masła

100 gr ksylitolu

200 gr mleka w proszku

pół szklanki wody lub mleka

50 gr łuskanych orzechów włoskich

3 wafle ryżowe

2-3 łyżki kakao

Masło rozpuścić, połączyć z ksylitolem, wodą lub mlekiem i kakao. Lekko przestudzić.  Mleko, orzechy i pokruszone wafle wymieszać i połączyć z mokrymi składnikami. Masę przelać do keksówki wyłożonej papierem, wstawić do lodówki, a gdy stężeje cieszyć się smakiem tradycyjnego bloku w nieco zdrowszej wersji:).

placuszki serowe cioci Danusi

waniliowy serek homogenizowany

1 jako

2 -3 łyżki mąki

olej do smażenia

Serek i jajko wymieszać ze sobą, dodać tyle mąki aby uzyskać konsystencję gęstej śmietany.  Placki smażyć z dwóch stron na złoty kolor.

Świetnie smakują z  syropem klonowym i  owocami, ale sprawdzi się też dżem:)

Smacznego!

poliglotkowe spaghetti

1 cebula

2-3 marchewki

1/3 średniego selera

250 gr zmielonej łopatki wieprzowej

małe opakowanie koncentratu pomidorowego

ok szklanki wody, olej

sól, pieprz, czosnek, oregano, bazylia, tymianek

makaron spaghetti

Warzywa umyć, obrać, cebulę pokroić dość drobno, marchew i seler zetrzeć na tarce o grubych oczkach.

Osobno podsmażyć mięso i warzywa, następnie połączyć, dodać koncentrat, wodę i przyprawy i dusić na bardzo małym gazie ok 2 godzin.

Gotowy sos podawać z makaronem.

Smacznego!

pizza na spodzie z kaszy jaglanej

spód

Szklankę kaszy jaglanej podprażyć na rozgrzanej patelni, dodać łyżeczkę soli, zalać dwoma szklankami wrzątku i gotować aż kasza wchłonie całą wodę.

Kaszę lekko przestudzić, zblendować i rozsmarować dość cienko na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, lekko podpiec w temperaturze 180 C.

sos

  • puszka pomidorów
  • 3 suszone pomidory
  • ząbek czosku
  • 1/3 serka topionego lub łyżka mozarelli
  • kilka kropli sosu chili
  • sól

Pomidory podsmażyć na gorącej patelni, dodać czosnek, pomidory suszone, sól oraz sos chili do smaku. Na końcu dodać serek/ser i gotować do rozpuszczenia.

Na lekko podpieczony spód położyć w kolejności:

sos, ok 100 gr sera mozarella, pół cebuli pokrojonej w piórka, jeden pomidor pokrojony w plastry, 4 suszone pomidory i/lub 4 plastry dobrej szynki, kilka oliwek. Całość obficie posypać ziołami prowansalskimi i piec 20 minut w 180 C. Przed podaniem pizze skropić oliwą.

Smacznego!

 

 

mus czekoladowy

 

  • tabliczka gorzkiej czekolady
  • 200 ml śmietany kremówki
  • 3 żółtka
  • 3 łyżki ksylitolu lub cukru

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, jajka sparzyć, oddzielić żółtka od białek (białka wykorzystać np. do kokosanek:)). Żółtka z ksylitolem lub cukrem ubić na parze „do białości”, a śmietanę „na sztywno”.  Kogel-mogel połączyć z czekoladą, dołożyć śmietanę i bardzo delikatnie wymieszać. Powstrzymując się bardzo przed zjedzeniem musu przed wystudzeniem przelać do pucharków i wstawić do lodówki na minimum 2 godziny.

 

muffiny z kaszy jaglanej